Skip to content Skip to footer

Telefoon

085 0600855

Email

info@sportkliniekvelsen.nl

Leeghwaterweg 1B
1951 NA Velsen–Noord

Distale bicepspees ruptuur

Wat is een distale bicepspees scheur?

De biceps is een spier die aan de voorzijde van de bovenarm zit, de ‘spierbal’, die zorgt voor het buigen van de elleboog en het draaien van de onderarm naar boven. De spier begint bij de aanhechting van 1 pees net voorbij de elleboog bij het spaakbeen, de distale bicepspees, en gaat over in twee spieren die uiteindelijk pezen worden bij de schouder. Bij een scheur van de distale bicepspees is de pees die bij de elleboog vastzit afgescheurd. Vaak is er veel kracht nodig om de bicepspees af te scheuren, zoals bijvoorbeeld iets boven de macht onderhands optillen of opvangen. Soms is er sprake van een langdurig overbelaste pees en is deze dusdanig verzwakt dat er maar weinig kracht nodig is om hem af te scheuren. De biceps kan in zijn geheel of gedeeltelijk afscheuren. Bij een gehele scheur kan de pees binnen enkele weken terugtrekken.

Symptomen van een distale bicepspees ruptuur

  • Knap hoor- en voelbaar in de elleboogplooi
  • Bloeduitstorting in de elleboogsplooi
  • Pijn
  • Minder kracht bij het buigen van de elleboog (30%) en bij het opendraaien van onderarm (50% minder)
  • Tijdelijk tintelen van de onderarm/hand

Hoe stellen we de diagnose?

Het verhaal hoe het is ontstaan in combinatie met het lichamelijk onderzoek geeft vaak al een heel betrouwbaar beeld. Een röntgenfoto is zinvol om eventuele onderliggende problemen aan de botten aan te tonen. Soms is een echo of MRI noodzakelijk om meer informatie over de bicepspees te krijgen.

Wat is de behandeling?

De behandeling is afhankelijk van het type scheur (gedeeltelijk of geheel), de leeftijd, het type werk, de soort sport die wordt beoefend en de voorkeur van de patiënt.
Bij een gedeeltelijke scheur kan het doorgaans volstaan om eerst te proberen de elleboog klachtenvrij te krijgen zonder een operatie. Dan zijn relatieve rust, pijnstillers en fysiotherapeutische begeleiding vaak nodig. Als dit onvoldoende helpt is het soms noodzakelijk om een operatie uit te voeren.
Bij een gehele scheur van de distale bicepspees kan het soms ook zijn dat er gekozen wordt voor een niet-operatieve behandeling, bijvoorbeeld bij mensen die op leeftijd zijn of mensen die de biceps niet veel nodig hebben in de dagelijkse en/of sportieve activiteiten.
In die gevallen is het te verwachten dat de buigkracht van de elleboog met 30% verminderd en de rotatiekracht van onderarm met 50%.

Bicepspees reconstructie

Als de gedeeltelijke scheur klachten blijft geven, of bij een gehele scheur waarbij er een goede indicatie is om het te hechten wordt een bicepspees reconstructie gedaan. Via een snee aan de voorkant van de elleboog wordt de bicepspees opgezocht, ingevlochten met een stevig niet absorbeerbaar hechtdraad wat aan het uiteinde van de pees door een klein plaatje loopt. Vervolgens wordt met een boor een gat gemaakt op de plek van het spaakbeen waar de bicepspees eerst vast zat. De ingevlochten pees wordt met plaatje en al door het gat getrokken, waarna het plaatje omklapt aan het andere uiteinde van het bot en de pees stevig in het boortunneltje wordt getrokken. Meestal kan de pees weer op zn plek gekregen worden, maar vaak is dit wel onder enige spanning. Het kan daarom zijn dat in het begin de elleboog nog niet goed kan strekken. Na verloop van tijd is dit echter wel weer mogelijk. Soms is de pees dusdanig ver terug getrokken als de scheur al lang bestaat, dat de snee iets groter gemaakt moet worden, of dat er een stuk donor pees tussen gezet moet worden om de afstand te overbruggen.

Hoe ziet de revalidatie eruit?

Na de operatie zit er een drukverband om de elleboog die na 2 dagen verwijderd kan worden. Hierna kan je al gelijk voorzichtig beginnen met bewegen van de elleboog. De pees heeft 3 maanden de tijd nodig om in te groeien. In die tijd is deze dus nog het zwakst, en het is dan ook erg belangrijk om de biceps de eerste 3 maanden niet te belasten. Na ongeveer 2 weken kan er met fysiotherapie worden begonnen. Na die drie maanden is de spier zwak geworden, maar kunnen vaak wel de dagelijkse handelingen weer worden hervat. De totale hersteltijd duurt ongeveer 6 maanden.