Ellebooginstabiliteit
Wat is elleboog instabiliteit?
De elleboog is het gewricht wat wordt gevormd tussen de bovenarm die uit 1 bot bestaat en de onderarm die uit twee botten bestaat. Stabiliteit van het gewricht wordt gevormd door de vorm van de botten, het gewrichtskapsel, de spieren en de banden die aan de binnen en buitenzijde van de elleboog vastzitten aan het bot. Bij een ongeval of blessure kan de elleboog beschadigd raken aan de banden en/of botten waardoor de elleboog uit de kom gaat. Er wordt gesproken van instabiliteit als er blijvend te veel ruimte in het gewricht zit waardoor er klachten zijn.

Oorzaken elleboog instabiliteit
- Ongeval: Bij een val op gestrekte arm of een zijwaartse klap op de gestrekte arm waarbij de elleboog (gedeeltelijk) uit de kom is geweest.
- Herhaalde overbelasting: Hierdoor kunnen de banden beschadigen waardoor de elleboog instabiel wordt.
- Veroorzaakt tijdens een eerder operatie
- Door herhaalde injecties bij de elleboog waardoor de banden beschadigen
Hoe stellen we de diagnose?
De manier waarop de instabiliteit is ontstaan, wat de klachten zijn en wat er te vinden is bij het lichamelijk onderzoek geeft al een duidelijk beeld van de mate van instabiliteit. Daarbij geeft een röntgenfoto informatie over de botten en de ruimte ertussen. Soms is aanvullend onderzoek nodig in de vorm van een MRI om meer informatie te krijgen over de elleboog.
Wat zijn de symptomen van elleboog instabiliteit?
- Het uit de kom gaan is erg pijnlijk, waarbij er een afwijkende stand is te zien. Bij milde luxaties (uit de kom gaan) wat ook wel een subluxatie wordt genoemd, is er niet veel aan de stand te zien, maar overheerst de pijn.
- Zwelling na een (sub)luxatie
- Pijn, de plek van de pijn afhankelijk van type instabiliteit
- Functiebeperking, bijvoorbeeld door zwelling
- Instabiel gevoel, de elleboog is ‘losser’ dan normaal
- Minder kracht door minder zekerheid in de elleboog
Wat is de behandeling?
Na een eerste (sub)luxatie is het vaak voldoende om rust te nemen en met de fysiotherapeut de elleboog te trainen. De elleboog is een complex gewricht en kan na een blessure soms erg stijf worden. Het is daarom goed om snel te proberen de elleboog weer zonder kracht te bewegen. Als de elleboog instabiel blijft ondanks een niet-operatief traject is vaak een operatie nodig.
Bandreconstructie
Bij een operatie wordt de binnenband of de buitenband gereconstrueerd. Dit wordt gedaan met lichaamseigen weefsel. Vaak gebruiken we een pees uit de onderarm of een pees uit het bovenbeen. Deze wordt dan via een tunnel in het bot op de oude plaats gefixeerd zodat deze de functie overneemt van de kapotte band. De operatie is in dagbehandeling en vindt plaats onder narcose en met een verdoving van de arm (block). Dit block verlamd de hele arm en werkt nog door tot in de avond/nacht na de operatie.
Hoe ziet de revalidatie eruit?
Na de operatie moet de reconstructie beschermd worden met een speciale brace voor 6 weken. Daarin kan de elleboog wel bewegen maar wordt deze stabiel gehouden. Het is belangrijk dat in deze periode elleboog niet belast wordt. Fysiotherapeutische begeleiding is erg belangrijk voor het behalen van het optimale resultaat. Nadat de brace afgebouwd is na ongeveer 7-8 weken kunnen vaak de meeste dagelijkse dingen weer worden hervat. De totale revalidatie duurt gemiddeld een half jaar.