Skip to content Skip to footer

Telefoon

085 0600855

Email

info@sportkliniekvelsen.nl

Leeghwaterweg 1B
1951 NA Velsen–Noord

Achterste kruisband operatie

Wat is de achterste kruisband?

De achterste kruisband is een stevige band die midden in de knie loopt tussen boven en onderbeen. Het is een van de vier belangrijke banden die voor stabiliteit in de knie zorgen. De functie van de achterste kruisband is voorkomen van overmatige rotatie en achterwaartse verplaatsing van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen.

Achterste kruisbandscheur

Een scheur van de achterste kruisband komt minder vaak voor dan een scheur van de voorste kruisband. De meest voorkomende manier waarop deze kan scheuren is overmatige achterwaartse kracht op het onderbeen, vaak in gebogen stand van de knie. Dit kan voorkomen tijdens sporten bij een harde val op gebogen knie, maar ook tijdens een auto-ongeluk, het zogenaamde dashboard-letsel waarbij de knie hard tegen het dashboard aankomt.

Hoe stellen we de diagnose?

Tijdens het spreekuur proberen we te achterhalen wat er precies gebeurde met de knie tijdens de blessure, om meer te weten te komen over het letsel. Met het lichamelijk onderzoek kunnen we vaak al goed zien of de kruisband niet meer functioneert. Een rontgenfoto is nodig om te beoordelen of er iets stuk is gegaan aan de botten en eventueel is een MRI nodig om meer informatie over de kruisband en andere structuren te krijgen.

Wat zijn de symptomen van een achterste kruisbandscheur

De klachten die je kan krijgen na een achterste kruisbandscheur zijn onder andere:

  • Pijn, vooral midden- en achterin de knie.
  • Zwelling van de knie.
  • Buig of strekbeperking.
  • Instabiliteit van de knie. Dit kan zich ook uiten als pijn bij bijvoorbeeld de trap aflopen.

Wat is de behandeling?

Achterste kruisbandscheuren hebben een betere kans op spontane genezing dan voorste kruisbandscheuren. Als er geen uitgebreid letsel is dan kan het volstaan om tijdelijk de knie minder te belasten eventueel in combinatie met een brace, waarbij de fysiotherapeut kan helpen om weer op het oude niveau te komen. Als dit niet voldoende heeft geholpen, of als er sprake is van een uitgebreid letsel met forse instabiliteit, is er vaak een operatie nodig.

Achterste kruisband reconstructie

Om de achterste kruisband te vervangen, gebruiken we weefsel uit dezelfde knie. Meestal zijn dat de hamstringpezen en soms is dat een deel van de quadricepspees of een donorpees. Via een kijkoperatie reconstrueren we de nieuwe kruisband via boortunnels op de oude plek van de achterste kruisband. De operatie is in dagbehandeling en wordt gedaan onder algehele narcose of met een ruggeprik. De ingreep duurt tussen de één en anderhalf uur.

Hoe ziet de revalidatie eruit?

In de eerste fase van 6 weken moet de achterste kruisband reconstructie beschermd worden en mag de knie niet volledig belast worden en mag de knie niet volledig buigen met behulp van een brace. Daarna mag de belasting en functie worden uitgebouwd en de krukken worden afgebouwd. Na 8 weken kunnen de meeste dagelijkse activiteiten worden hervat, en na 6 maanden is de kruisband ingegroeid en de knie volledig hersteld van de operatie. Het duurt echter wel 9 maanden voordat de kruisband reconstructie volledig belastbaar is. Voordat er weer een sport met draai- of kapbewegingen volledig uitgeoefend kan worden moeten de spieren en de kwaliteit van het bewegen wel voldoende hersteld zijn, dat duurt vaak tussen de 9 en 12 maanden.