Skip to content Skip to footer

Telefoon

085 0600855

Email

info@sportkliniekvelsen.nl

Leeghwaterweg 1B
1951 NA Velsen–Noord

Kraakbeenletsel

Wat is kraakbeen?

De bekleding van de botten ter hoogte van de gewrichten heet het kraakbeen. Het is een elastische gladde laag die beweging mogelijk maakt en schokken kan absorberen.

Kraakbeenletsel

Bij een ongeval of blessure kan er schade ontstaan van het kraakbeen. Dit kan variëren van een oppervlakkige beschadiging of een barst tot een volledige loslating van een deel van het kraakbeen.

Hoe stellen we de diagnose?

De soort klachten, hoe het gewricht bewoog tijdens het letsel en het lichamelijk onderzoek geeft al veel informatie over de kraakbeenschade. Een rontgenfoto is zinvol om te beoordelen of naast het kraakbeen ook het onderliggende bot is beschadigd, en om eventueel ander letsel van de botten aan te tonen. Een MRI is belangrijk om de mate en precieze locatie van de schade aan te tonen.

Wat zijn de symptomen van kraakbeenletsel?

  • Pijn, soms alleen bij bepaalde bewegingen
  • Zwelling
  • Klikken of slotklachten door losse kraakbeen stukjes die tussen het gewricht kunnen komen

Wat is de behandeling?

De behandeling is sterk afhankelijk van de grootte van het kraakbeenletsel. Grote defecten hebben vaak een behandeling nodig, en kleine of oppervlakkige letsel kunnen niet-operatief behandeld worden. De behandeling is ook afhankelijk van de leeftijd van de patient, van de status van de rest van het kraakbeen en van de stabiliteit van de knie.

Kraakbeen operatie

Er zijn verschillende opties om de kraakbeenschade te behandelen. Kleine letsels kunnen behandeld worden met stimulatie van het onderliggende bot zodat het defect opgevuld wordt met littekenweefsel, en grote letsels hebben eerder een kraakbeentransplantatie nodig. Bij kraakbeenletsels waar ook een stuk bot aan vast zit is het in de meeste gevallen geïndiceerd om dit fragment terug vast te zetten met schroefjes. Welke operatie voor uw kraakbeenletsel het meest geschikt is wordt met uw behandelend arts besproken. De meeste kraakbeen operaties kunnen met een kijkoperatie worden gedaan en zijn in alle gevallen in dagbehandeling. De operaties vinden plaats onder narcose of met een ruggenprik.

Hoe ziet de revalidatie eruit?

De nabehandeling is sterk afhankelijk van het type behandeling wat u heeft gekregen. In de meeste gevallen houdt het in dat het kraakbeen de eerste 6 wkn beschermd moet blijven door het gewricht onbelast te houden, daarna kan geleidelijk de belasting uitgebreid worden. Meestal is het kraakbeen na 3 maanden volledig belastbaar en is het mogelijk om in een milde intensiteit sporten te hervatten, zoals fietsen en zwemmen. Na 6 maanden kan sport weer volledig hervat worden.