Laterale band
Wat is de laterale collaterale band?
De laterale collaterale band (LCL, L staat voor ligament), is een belangrijke structuur aan de buitenzijde van de knie. Lateraal betekent buitenzijde. De laterale collaterale band is 1 van de 4 belangrijke banden die voor stabiliteit in de knie zorgt. De LCL zorgt voor zijwaartse stabiliteit, en voorkomt dat de knie naar buiten kan knikken.
Laterale band scheur
De laterale band is een stevige buisvormige structuur tussen bovenbeen en kuitbeen. Een scheur ontstaat door het zwikken van de knie naar buiten. Dit kan bijvoorbeeld tijdens het sporten gebeuren zoals een tackle met rugby of voetbal of bij een verkeersongeval zoals een val met de motor of fiets.

Hoe stellen we de diagnose?
De manier waarop de knie is bezeerd geeft al veel informatie. Daarbij is het lichamelijk onderzoek erg betrouwbaar bij het beoordelen van lateraal band letsel, ook in de acute fase. Een röntgenfoto kan beoordelen of er iets aan het bot is stuk gegaan, en eventueel is een MRI nodig om meer informatie over de knie te krijgen.
Wat zijn de symptomen van een laterale band scheur?
- Knap horen of voelen bij het ongeval
- Pijn waardoor je niet meer goed kan lopen.
- Zwelling of een bloeduitstorting aan de buitenzijde van de knie.
- Functiebeperking, buigen en strekken gaat niet meer goed.
- Instabiliteit, het voelt alsof de knie ‘losser’ is dan normaal.
Wat is de behandeling?
Veel laterale band letsels reageren goed op een niet-operatieve behandeling. Het is wel vaak noodzakelijk om een een brace en krukken te dragen en daar niet te lang na het letsel mee te beginnen. Bij uitgebreid lateraal bandletsel is een operatie in vrijwel alle gevallen noodzakelijk om de knie stabiel te krijgen. Het kan ook gebeuren dat een laterale band wel geneest maar te lang is geworden in het genezingsproces, waardoor deze alsnog niet goed functioneert en klachten kan geven, waarbij een operatie nodig kan zijn.
Laterale band reconstructie
Als een operatie nodig blijkt, dan wordt de laterale band met een pees uit dezelfde knie, de hamstringpees, weer gereconstrueerd. Soms is dit niet mogelijk door bijvoorbeeld eerdere operaties en wordt er een pees van een donor gebruikt. Deze operatie vindt plaats onder algehele narcose of met een ruggeprik.
Hoe is de revalidatie?
De laterale band reconstructie moet in het begin beschermd worden om te voorkomen dat het niet goed geneest. Daarom is het noodzakelijk om met krukken te lopen de eerste 6 weken en het been weinig tot niet te belasten. Het been mag wel worden bewogen met ondersteuning van een brace. Fysiotherapeutische begeleiding is erg belangrijk voor het optimale resultaat. Na 2-3 maanden kunnen vaak de eenvoudige dagelijkse activiteiten weer worden hervat. De knie is in de meeste gevallen volledig hersteld na 9 tot 12 maanden.