Skip to content Skip to footer

Telefoon

085 0600855

Email

info@sportkliniekvelsen.nl

Leeghwaterweg 1B
1951 NA Velsen–Noord

Meniscus operatie

Wat is een meniscus?

Een knie heeft twee menisci, de binnen- en buitenmeniscus. De meniscus is een C-vormige structuur van kraakbeen die op het onderbeen vast zit. Het is van de zijkant gezien een wig-vormige stevige maar elastische structuur die de ronde vorm van het bovenbeen goed laat aansluiten op de meer vlakke vorm van het onderbeen. Door deze vorm is er minder piekbelasting van het kraakbeen waardoor er minder snel slijtage plaatsvindt. Naast deze beschermende rol speelt de meniscus ook een rol in de stabiliteit.

Meniscusscheur

Bij diep buigen, eind strekken en bij draaien van de knie komt er kracht op de meniscus te staan. Bij uitersten van deze bewegingen kunnen dus ook meniscusscheuren ontstaan. Er zijn verschillende type scheuren van de meniscus. Zowel de meniscus zelf als de aanhechting tegen het kapsel van het gewricht of bij de hechting aan het bot kan scheuren. Een scheur van de meniscus kan ervoor zorgen dat een deel van de meniscus klem tussen boven en onderbeen in komt te liggen. Dit zorgt voor de typische ‘slotklachten’, waarbij de knie, -vaak tijdelijk- niet meer kan strekken of buigen.

Hoe stellen we de diagnose?

Hoe de klachten ontstonden en wat de klachten nu zijn samen met het lichamelijk onderzoek kan al veel duidelijkheid verschaffen. Een röntgenfoto wordt vaak gemaakt om eventuele andere problemen die de behandeling kunnen beïnvloeden aan te tonen of uit te sluiten. Een MRI kan eventueel nodig zijn om meer duidelijkheid over de meniscus en andere structuren in de knie te verschaffen.

Wat zijn de symptomen van een meniscusscheur?

  • Pijn bij de gewrichtsspleet, bij roteren, diep buigen of overstrekken.
  • Knap of klik gevoeld tijdens de blessure
  • Slotklachten, vaak met pijn, waarbij de knie ineens geblokkeerd wordt in het strekken of buigen
  • Klikken in de knie, iets voelen verschieten
  • Verminderde stabiliteit in de knie

Wat is de behandeling?

Niet elke gescheurde meniscus hoeft geopereerd te worden. Als de type scheur het toelaat, en als de klachten meevallen, dan kan het volstaan om te behandelen met onstekingsremmers en fysiotherapie. Als dit niet helpt, of als er een ernstig letsel van de meniscus is, dan kan een operatie om de meniscus te behandelen nodig zijn.

Meniscusoperatie

Meniscusoperaties vinden altijd plaats via een kijkoperatie. Bij de kijkoperatie kan beoordeeld worden of de meniscusscheur gehecht moet worden of dat er een los flapje van de meniscus verwijderd moet worden. De keuze tussen hechten en deels verwijderen is afhankelijk van waar de scheur zich bevindt. Als de scheur in een gebied zit waar er geen doorbloeding is, dan is hechten niet zinvol. Als het wel zinvol is, wordt er altijd gekozen voor een hechting om de functie van de meniscus te behouden. De operatie is in dagbehandeling en wordt onder narcose of met een ruggeprik uitgevoerd.

Hoe ziet de revalidatie eruit?

Als er een los flapje is verwijderd, dan is de knie direct belastbaar. Meestal is het wel prettig om de eerste week krukken te gebruiken om de knie tot rust te laten komen na de operatie. Het kan bij een kleine ingreep alsnog ook soms gebeuren dat de knie wat gaat zwellen na de operatie, dat is een normale reactie van de knie na een kijkoperatie. De revalidatie ziet er anders uit als de meniscus gehecht wordt. Vaak is het dan nodig om 6 weken met krukken te lopen en de knie niet diep te buigen. Daarna kunnen meestal de normale dagelijkse activiteiten hervat worden. Het duurt meestal 6-10 weken om volledig te herstellen. Sporten kan weer volledig hervat worden na 4-6 maanden.