AC luxatie
Wat is een AC-luxatie?
Het AC-gewricht, of het acromio-claviculaire gewricht, is het gewricht tussen het bovenste gedeelte van het schouderblad (acromion) en het sleutelbeen (clavicula). Dit gewricht is het tweede gewricht van de schouder en zit boven het kop-kom gewricht van de schouder. Het sleutelbeen vormt de verbinding van het schouderblad met de romp, het functioneert dus als een soort ophanging. Bij een ongeval of blessure kan er een AC-luxatie optreden, wat inhoudt dat het sleutelbeen ‘uit de kom’ is, en boven of achter het gewricht met het schouderblad ligt.


Wat zijn de symptomen van een AC-luxatie?
- Afwijkende stand, meestal steekt het sleutelbeen uit naar boven.
- Pijn, in rust maar meestal vooral bij bewegen.
- Beperkte beweging
Hoe stellen we de diagnose?
Vaak is het eenvoudig te zien bij het lichamelijk onderzoek. Een röntgenfoto is noodzakelijk om de mate van verplaatsing te zien. Een aanvullende MRI of CT-scan is zelden nodig, tenzij er een verdenking is op ander letsel.
Wat is de behandeling?
In veel gevallen kan een AC-luxatie niet-operatief behandeld worden. Meestal is een sling of mitella nodig om het gewricht tot rust te laten komen van het letsel. Daarna kan op geleide van de pijn met behulp van fysiotherapie de functie weer worden hersteld. Bij forse AC-luxaties, of als de pijn niet minder wordt of de functie blijft beperkt, is vaak een operatie nodig om van de klachten af te komen. Bij een operatie, een AC-reconstructie, wordt het sleutelbeen weer op zijn plek gezet met een kunstmatige band. Afhankelijk van wanneer dit plaats vindt is het eventueel nodig om de banden ook door middel van een pees uit het eigen lichaam (1 van de hamstringpezen) te verstevigen.
Hoe ziet de revalidatie eruit?
De eerste 6 weken na een AC-reconstructie is het belangrijk om de reconstructie te beschermen door de arm niet boven schouderhoogte te heffen en een sling te dragen om de arm te ondersteunen. Daarna wordt met behulp van de fysiotherapeut de functie uitgebreid naar de normale functie. Lichte onderhandse maar onbelaste handelingen mogen in de eerste 6 weken worden gedaan. Het volledige herstel van het weefsel duurt ca 3 maanden. Sporten kan tussen de 4 en 6 maanden weer worden hervat.